Späť na blog

Akým príkladom ako spoločnosť ideme našim deťom?

Už viac ako 15 rokov odovzdávame deťom hodnoty, ktoré máme pocit, práve teraz spoločnosti najviac chýbajú...

  • 13.01.2022
  • 1620

Už viac ako 15 rokov odovzdávame deťom hodnoty, ktoré máme pocit, práve teraz spoločnosti najviac chýbajú...

Unity, Respect, Wachumba Wačumbáci - rodičia, aj decká!

Už druhý rok spúšťame letnú ponuku z lockdownu a tiež druhý rok veríme, že už z posledného. Aj keď sme tvrdohlaví optimisti a už teraz sa tešíme na leto - na tábory a nápady, ktoré sme pre vás pripravili, situáciu okolo, (v spoločnosti, v zdravotníctve…) nevieme ignorovať.

Už viac ako 15 rokov odovzdávame deťom hodnoty, ktoré máme pocit, práve teraz spoločnosti najviac chýbajú. Unity - súdržnosť, Respect - tolerancia, Wachumba - láska, nadšenie k životu. Keď si tieto hodnoty viac-menej dokážu osvojiť deti v táboroch, prečo sa vytratili zo spoločnosti dospelých?

Nie sme sociológovia, aby sme teraz na to hľadali odpoveď. Svojím postojom sa ale môžeme postaviť na stranu riešenia - tak ako každý jeden z nás: jedinec, firma, komunita… Neverím, že na Slovensku existuje človek, ktorý by si neželal návrat do normálu, len sa ako spoločnosť nevieme zjednotiť na riešení. Prestali sme diskutovať, počúvať, argumentovať. Ostali len dva “tábory" (bohužial nie tie zábavné detské :( ) - presný opak toho, čo deti v táboroch učíme. Akým teda chceme ísť príkladom našim deťom? Ako to teraz vnímajú, ako sa cítia? Nie je toto ešte väčší problém ako otváranie a zatváranie škôl - príklad, vzor, akým celá spoločnosť pre deti sme?

Čím môže Wachumba pomôcť? Nedokážeme pomôcť zdravotníkom, nevieme prinútiť politikov, aby sa prestali hádať (hoci sme presvedčení, že keby spolu strávili jeden zážitkový tábor od nás, naučili by sa to, čo už dokážu aj deti). Vieme ale pomôcť rodičom a deťom!

Nesťažujeme sa a makáme. Posledné 2 roky bola Wachumba “ostrovčekom normálnosti” pre deti, spoľahlivou a stabilnou voľbou pre rodičov. A bude aj naďalej! Nebolo a nie je to ľahké - o to väčšia vďaka patrí stovkám našich animátorov, zdravotníkov, ktorí išli až na dno síl, aby deti zažili leto, ktoré si zaslúžia. Cítime pri tom vašu podporu. Nikdy vo Wachumba táboroch nebolo viac detí ako práve v lete 2020 a 2021. Vaša dôvera nám pomohla prežiť a vykryť výpadok škôl v prírode. Sme hrdí a vďační, že najviac rodičov verí práve Wachumbe.

Sme pripravení aj na leto 2022. Aj ďalej sme odhodlaní byť ostrovčekom normálnosti v tejto atmosfére, pripraviť deťom tábory, ktoré na ktoré sa tešia a prinášať programy, ktoré nielen zabávajú, ale aj rozvíjajú - talent, zručnosti, osobnosť. Odovzdávať deťom hodnoty, ktoré teraz v spoločnosti strádajú, utvrdzovať ich, že majú zmysel. Rozvíjať kritické myslenie, spoluprácu, učiť efektívne komunikovať a aktívne počúvať. Len si predstavte, že sme si ako spoločnosť osvojili tieto hodnoty. Pomohlo by to? Súdržnosť, tolerancia, vedieť sa rozprávať aj načúvať, nepodľahnúť hoaxom a kriticky myslieť? Tým, že práve toto budeme deťom odovzdávať, môžeme ako Wachumba pomôcť k návratu do normálu.

Svet ako je teraz, sa musí zmeniť. My vo Wachumbe to samozrejme nedokážeme. Môžeme ale viesť deti k tomu, aby z nich vyrástli lepší ľudia. Lepší ľudia potom spravia svet lepším.

Ďakujeme tisíckam rodičov a detí za dôveru, obzvlášť cennú v týchto neistých časoch, tešíme sa na vás aj v lete 2022.

 

Pozrite sa aktuálnu ponuku letných táborov.

Zistiť viac