Späť na blog

Takto sa na veľkú noc pozeráme my

Veľkonočné tradície u nás v zahraničí

  • 23.04.2020
  • 3680

Veľkonočné tradície u nás v zahraničí

Vraví sa, iný kraj iný mrav. A presne tak je to aj na Veľkonočné sviatky. Kým v Amerike hľadajú vajíčka, ktoré im v noci po krajine ukryl veľkonočný zajačik, v Nórsku riešia kriminálne zločiny, ktoré sa v tomto období nachádzajú dokonca aj na krabiciach od mlieka. V takom Švédsku si na tieto sviatky obliekajú dlhé sukne a na hlavy si dávajú šatky ako veľkonočné strigy (paskäring). Deti chodia dom od domu, dostávajú sladkosti a rozdávajú vlastnoručne vyrobené veľkonočné pozdravy. Áno, aj nám sa to podobá dosť na americký Halloween. Vo Švajčiarsku vajíčka varia na tvrdo a maľujú len preto, aby si s nimi zahrali hru. Vajíčka o seba hádžu a hľadajú to najtvrdšie.

U nás na Slovensku ich varíme a následne konzumujeme ale najmä sa z nich vytvárajú nádherné maľované kraslice ako odmena pre šibačov. Medzi naše neodmysliteľné zvyky samozrejme patrí šibanie korbáčom a polievanie vodou, pri čom platí pravidlo čim je jej viac tým lepšie (či už hodením do potoka, použitím vedier alebo ultra moderných vodných zbraní). Táto naša tradícia nám má zabezpečiť aby naše Slovenské devy zostali po celý rok krásne a zdravé.

Veľkonočný zvyky a tradície sú po celom svete naozaj rôzne no predsa len majú aj spoločné črty, a to najmä, že sa počas sviatkoch všetci stretávajú a spoločne sa veselia. Žiaľ, dnešná situácia nás prinútila sa na Veľkonočné sviatky pozrieť inak a spoločné veselice odložiť bokom a zostať doma.

V týchto chvíľach nezabúdajme na naše tradície úplne a využime ich naplno ako sa len dá!

video velka noc

Pozri sa aktuálnu ponuku táborov.

Zistiť viac
 

Tábory, ktoré vás môžu tiež zaujímať