Späť na blog

Naše deti v pandémii kontinuálne prehrávajú

Aké sú argumenty pre a proti povinným PCR testom v letných táboroch a prečo deti v tejto pandémii prehrávajú?

  • 02.06.2021
  • 2302

Aké sú argumenty pre a proti povinným PCR testom v letných táboroch a prečo deti v tejto pandémii prehrávajú?

Minister školstva vo štvrtok 27.5. svojím vyhlásením o povinných PCR/LAMP testoch v letných táboroch zaskočil deti, rodičov aj organizátorov a rozvíril debatu v už aj tak polarizovanej spoločnosti o primeranosti takéhoto opatrenia. Na naše odmietavé stanovisko k tomuto vyhláseniu reagovalo množstvo rodičov, ktorí s ním súhlasili, ale bolo pár aj takých, ktorí povinné PCR testovanie v letných táboroch privítali. 

V tomto blogu by sme preto chceli zhrnúť argumenty oboch strán a na záver vysvetliť náš postoj ako najväčšieho organizátora letných táborov.

Povedzme si rovno, ako to je. Či už ste anti alebo pro „tester”, zhodneme sa v tom, že deti a ich záujmy/potreby v tejto pandémii kontinuálne prehrávajú. Školy sa zavreli medzi prvými, otvárali medzi poslednými, kluby a športoviská boli zavreté, aj keď sa v auparkoch veselo nakupovalo, spolužiaci a kamoši boli na dlhý čas iba tvárami na obrazovke. Bolo množstvo vyhlásení, ako sú žiaci prioritou, ako musíme vydržať opatrenia, aby sa čím skôr vrátili do škôl a všetci sme mali aspoň tak normálne leto ako v roku 2020. A realita? Do škôl sa vrátili na pár posledných týždňov a „normálne leto” má znamenať PCR/LAMP test aj do letného tábora (zatiaľ neohlásili žiadne výnimky podľa veku).

Zástancovia takéhoto testovania aj v táboroch argumentujú hlavne obdobím dovoleniek a hrozbou importu vírusu. Myslíme si, že je to hľadanie riešia na mieste, kde problém prioritne nevzniká. Režim hraníc predsa osobitne určuje cestovateľský semafor (ten máme nastavený veľmi prísne oproti iným krajínám), ktorý ak sa dodržiava, mal by dané riziko elminovať. Prečo neschopnosť štátu kontrolovať dodržiavanie režimu na hraniciach majú znášať hrdlá/nosy detí a peňaženky rodičov? Už od septembra 2020 počúvame, ako bude fungovať trasovanie pomocou mobilov, ako bude fungovať e-karanténa. Výsledok? Zase prehrali deti, ktoré sa majú testovať pred každým táborom a návštevou aquaparku. Myslíme si, že testovacie kapacity by sa mali hlavne zamerať na hranice a vytrasované kontakty, nie na deti.

Ďalším z argumentov je, že letné tábory sú vysoko rizikové prostredie pre šírenie vírusu. Ťažko sa dodržiava ROR, stretnú sa veľké počty detí z celého Slovenska, preto je testovanie na mieste. S týmto argumentom sa tiež dá súhlasiť, avšak treba zároveň prehodnotiť aj úroveň rizika.  Zodpovední organizátori dodržiavali všetky predpísané pravidlá, tábory boli pravidelne kontrolované RÚVZ. Len v našich sme mali takmer 3 000 detí a iba jedno podozrenie na COVID, ktorého výsledok bol negatívny. Deti navyše trávia čas na čerstvom vzduchu, v prírode, majú zdravý pohyb a prijímajú prírodný vitamín D, čím výrazne posilňujú svoju imunitu a znižujú riziko nákazy. Pobyt v tábore, ktorý organizuje overená a zodpovedná organizácia a je kontrolovaný RÚVZ, je z tohoto pohľadu bezpečnejší ako rodinná dovolenka na chorvátskej pláži alebo voľné trávenie leta s kamošmi bez organizovaného programu.

Posledným častým argumentom je, že testovanie predsa nie je žiaden problém, testy už nie sú také nepríjemné a v škole deti tiež testujú aj 1x týždenne zo slín, bez paličky do hrdla. Testovanie do letných táborov tak, ako ho navrhujú, nie je to isté ako intervenčné testovanie v školách, či už zo slín, alebo kloktaním. Takéto testovanie je organizované RÚVZ, VÚC alebo štátom. Nie je v reálnych možnostiach organizátorov takéto testovanie realizovať a nie je to ani naša úloha. Tiež nie všetky súkromné laboratóriá robia aj menej invazívne testy pre deti, prípadne zo slín a keď, tak ich dostupnosť je nižššia a cena vyššia. Keď štát chce, aby sa všetky deti do tábora testovali, tak nech cez RÚVZ zorganizuje na začiatku tábora intervenčné testovanie zo slín (aspoň sa využijú kloktacie testy, čo majú na skladoch). Určite je to lepšie, ako hádzať túto povinnosť na plecia a peňaženky rodičov, ktorí budú v strese hľadať voľný termín a platiť za test aj 70Є.

Prečo si my myslíme, že povinné PCR/LAMP testovanie nie je dobrý nápad a v prvom rade prehra detí aj rodičov?

Rovnako ako ďalší zodpovední organizátori, považujeme minuloročné opatrenia v táboroch za dostatočné. Leto sme zvládli zodpovedne, bezpečne, s primeranou mierou slobody a opatrení pre deti. V lete 2020 nebolo zaznamenané ani jedn ohnisko, ktoré by vzniklo v táboroch. Príčinu radšej hľadajme v slabej kontrole hraníc, nedostatočnom trasovaní a v často zmätočných nariadeniach. Je škoda, že na tieto príčiny majú zase doplatiť deti, ktoré sa tešili na normálne leto. Bohužiaľ, zase prehrali. A prehrali aj rodičia, ktorým štát chce hodiť na plecia povinnosť hľadať voľný termín (nevieme, či štát domyslel aj to, že každý prázdninový týždeň nastupuje do táborov desaťtisíc detí, ktoré sa musia otestovať) a priplácať nemalé sumy za testy (napríklad v Česku má každý občan 2 PCR a 4 ANG testy do mesiaca zadarmo, tu sa páni politici zrejme neinšpirovali).

Tiež sa nám nepáči, že o takomto pláne sa dozvedáme ako organizátori z médií a až teraz. To si naozaj politici a úradníci myslia, že len teraz sa začínajú vyberať tábory? Keď máme 80% kapacity plnej? Naozaj nebol čas a vôľa to konzultovať s organizátormi a oznámiť skôr, napríklad, keď už bolo jasné, že situácia sa výrazne zlepšuje?

Určite by sme sa vyhli takejto polarizácii a neistote tesne pred prázdninami. Pred prázdninami, ktoré deťom už dlho sľubujeme, že budú normálne a užijú si ich s kamarátmi. 

Veríme, že ako spoločnosť nedopustíme, aby deti zase prehrali. Vyzývame EPItím, odborníkov a všetky konzíliá, aby našli (pokojne aj spolu s nami ako organizátormi) riešenie, ktoré bude aj chrániť zdravie, aj daruje deťom normálne leto. Povinné PCR/LAMP testovanie hodené na plecia a peňaženky rodičov za také riešenie nepovažujeme.

P.S: prečítajte si tiež ako sa k nápadu povinného testovania PCR testami do letných táborov vyjadrili odborníci a vedci z Dáta bez pátosu.

Celá ponuka letných táborov

Zistiť viac
 

Tábory, ktoré vás môžu tiež zaujímať