Späť na blog

Ako môžu Superhrdinovia motivovať deti a pomôcť rodičom aj učiteľom?

Obľúbení detskí superhrdinovia zachraňujú svet, aj pomáhajú pri výchove a vzdelávaní. Prečítajte si, ako efektívne...

  • 12.04.2024
  • 3451

Obľúbení detskí superhrdinovia zachraňujú svet, aj pomáhajú pri výchove a vzdelávaní. Prečítajte si, ako efektívne využiť schopnosti Superhdinov pre rozvoj zručností a osobnostných charakteristík detí, a ako ich využívame my v táboroch.

„Nepozeraj tak dlho na tú telku!” „Nehraj toľké videohry!” Koľkokrát ste, ako rodič, už povedali túto vetu? Čo si budeme hovoriť, deti majú rady rozprávky a animáky. Sledujú príbehy svojich obľúbených hrdinov, stotožňujú sa s nimi. Keď ich vyženiete od obrazovky, tak sa na nich hrajú. Považujú ich za svoj vzor. A tie máme všetci. Teraz je to Pinkie Pie, Paw Patrol neskôr Batman, Superman, nasleduje obľúbený spevák, športovec, v dospelosti podnikateľ, motivátor alebo iný profesionál vo svojej oblasti.

Vzory sú pre nás dôležité. Obzvlášť pre deti. Ak nám imponuje nejaký charakter/vzor, snažíme sa v rôznych situáciách správať podobne, riešiť ich tak, ako sme to videli u neho. V podstate sa „hráme na náš vzor” a časom jeho vlastnosti prijímame za vlastné.

U detí je to úplne rovnaké a výskumníci to nazvali Batmanov efekt. Rachel E. White a Emily O. Prager vo výskume sledovali, či stotožňovanie sa so svojimi vzormi viedlo deti k zodpovednejšiemu plneniu zadaní. Zúčastnilo sa ho 180 osôb, rozdelených do dvoch skupín. V prvej skupine sa pustili do plnenia úlohy samé za seba, ďalšia skupina dostala kostým superhrdinu a mali sa zhostiť tejto úlohy ako daná postava. Deti v plášťoch superhrdinov mali až o 20% lepšie výsledky.

Predstava, že sú Supermanom alebo Batmanom viedla k tomu, že sa problému zhostili ako hrdinovia, prebrali ich vlastnosti, čo znamenalo rýchlejšie nasadenie, rozhodnosť, systematické riešenie a riadenie sa zadaním, menej roztržitosti, viac sústredenia sa na dosiahnutie cieľa (veď predsa sú Batmani na misii :D ). Jednoducho, prevzatie charakteru superhrdinu dalo celému zadaniu úplne iný nádych a pohľad.

Podobné využívanie charakterov sme ako rodičia používali asi všetci - princezná si musí upratať komnatu, vláčik, ktorý chodí po byte, musí tankovať (a teda sa najesť), havko si musí odložiť všetky hračky, Indián sa musí ísť okúpať a pod. Batmanov efekt nám ale ukazuje, že podobná metóda má pozitívny vplyv aj pri starších deťoch a zložitejších úlohách - napríklad pri vzdelávaní. Keby v triedach sedelo viac Batmanov, Supermanov a Wonderwomaniek, ktoré musia rozlúštiť zloduchovu šifru, aj tá matematika by išla ľahšie :).

Výskum tiež ukázal, že veľmi záleží na tom, akého hrdinu si deti osvoja. Napríklad, ak by to mal byť Hulk s návalmi zlosti a problémom so sebaovládaním, tieto isté vlastnosti preberie aj ono. Odhliadnuc od tejto skutočnosti výskum ukázal, že využívanie superhrdinov pri výchove, vzdelávaní a motivácii detí môže byť jednoduchou a zábavnou cestou, pomôckou pre rodičov aj učiteľov. 

My pomoc Superhdinov v táboroch využívame už roky. Osvedčila sa nám kombinácia zážitkovej pedagogiky a detských vzorov, s ktorými sa vedia táborníci stotožniť. Na vlastnej skúsensoti vieme potvrdiť, že deti majú silnejšiu vnútornú motiváciu a pomocou vhodne zvolených aktivít si omnoho rýchlejšie osvojujú mäkké zručnosti (komunikácia, kooperácia, kreatívne a kritické myslenie), stávajú sa samostnatnejšie, sebaveomejšie a ľahšie si uvedomujú vlastnú sebahodnotu. Medzi najobľúbenejšie tábory, v ktorých využívame práve tému Superhrdinov ako detských vzorov sú Avengers a Minecraft. Na základe skúseností feedbackov od rodičov ich môžeme len odporučiť.

Ak Vás táto téma zaujala, a chceli by ste si prečítať viac, tu je celá štúdia ako aj ďalšie zaujímavé čítanie v angličtine:

https://srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cdev.12695
https://www.fatherly.com/health-science/kids-focus-when-pretend-theyre-batman/
http://www.instantseries.com/superheroes-for-kids/

Ponuka letných táborov s témou Superhrdinov.

Zistiť viac