Späť na blog

Hobbyhorsing: chvíľkový trend, alebo seriózny šport?

Spoznajte novinku, ktorá si postupne získava srdcia čoraz viac dievčat - už aj na Slovensku.

  • 15.04.2024
  • 2479

Spoznajte novinku, ktorá si postupne získava srdcia čoraz viac dievčat - už aj na Slovensku.

Hobbyhorsing ovládol internet a v poslednej dobe sa stal novým trendom na všetkých sociálnych sieťach. Na instagrame, tiktoku, či youtube sa objavuje čoraz viac videí detí aj dospelých, influencerov, či bežných ľudí ako jazdia a skáču na palici s plyšovou hlavou koňa. Jedná sa o recesiu alebo seriózny šport, ktorý treba brať vážne? Odkiaľ sa hobbyhorsing vzal a kde všade je rozšírený? V čom spočíva, čo rozvíja, aký je náročný a čo od neho čakať? Odpovede na tieto a ďalšie otázky sa dozviete v tomto blogu.

Čo je hobbyhorsing a odkiaľ sa vzal?

S plyšovými koníkmi na palici sa deti hrávajú už niekoľko desaťročí, no v posledných rokoch sa z tejto záľuby stal šport s vlastnými pravidlami a jazdeniu na hobbyhorseovi podľahlo už mnoho ľudí z rôznych krajín, vznikli rôzne asociácie a súťaže, ktorých sa zúčastňuje stále viac jazdcov.

hobbyhorsing blog 7 1

Prvá takáto oficiálna asociácia vznikla vo Fínsku v roku 2002 a popularita tohto športu začala stúpať po vzniknutí dokumentárneho filmu od fínskej režisérky Selmy Vilhunenovej. Odvtedy tomuto trendu začalo podliehať stále viac nadšencov a začali sa pridávať aj ostatné krajiny ako napríklad Česko, Švédsko, Nemecko, Holandsko a v posledných rokoch aj Slovensko. V týchto a ďalších krajinách sa každoročne usporadúvajú majstrovstvá a tí najlepší jazdci zavítajú práve do Fínska na majstrovstvá sveta, kde sa súťaží v rôznych disciplínach ako je parkúr, drezúra, skok do výšky alebo western trail. Na posledných majstrovstvách Slovenska v roku 2023 sa súťažilo v 9 disciplínach a týchto majstrovstiev sa zúčastnilo až 148 jazdcov.

Ak si myslíte, že je tento šport jednoduchý, ste na omyle. Napríklad slovenský rekord v skoku do výšky s hobbyhorseom je aktuálne 125 cm. Môžete si sami vyskúšať akú vysokú prekážku sa vám podarí preskočiť a zistíte, že to nie je také jednoduché ako to vyzerá, a že to nedokáže len tak hocikto a takýto úspech vyžaduje odhodlanie a tréning.

Pre koho je vhodný a čo rozvíja?

Okrem športových zručností si pri tomto športe rozvíjate ako svoju kondíciu a fyzičku pri tréningoch, vychádzkach a preskakovaní prekážok, ladnosť pohybu pri predvádzaní drezúrnych choreografií a rôznych techník, tak aj lásku k prírode a koňom, zmysel pre módu a zodpovednosť pri starostlivosti a ustajňovaní svojho hobbíka. Nadšenci hobbyhorsingu si radi pre svojich hobbyhorseov vyrábajú aj vlastné DIY opraty, uzdy a ohlavky a teda rozvíjajú aj svoju kreativitu.

Hobbyhorsing je vhodný pre každého, kto si chce zašportovať, má vzťah ku koňom, no z nejakého dôvodu na koňovi jazdiť nechce alebo nemôže, alebo len chce vyskúšať niečo nové. Zatiaľ je však tento šport takmer úplne ženskou záležitosťou a venujú sa mu najmä dievčatá v školskom veku. Preto je tento šport dobrou voľbou, ak hľadáte bezpečné prostredie v dievčenskom kolektíve s rovnakými záujmami. V poslednej dobe sa mu však začali venovať aj chlapci a aj známejšie osobnosti, ako napríklad slovenský youtuber Exploited, ktorý dokazuje, že tento šport je pre každého, kto má o to záujem.

Aké sú výhody hobbyhorsingu a ako s ním začať?

hobbyhorsing blog 6 1

Veľkou výhodou hobbyhorsingu je, že na neho potrebujete iba športovú obuv, pohodlné oblečenie a svojho hobbíka. Na internete nájdete množstvo e-shopov, ktoré ponúkajú rôznych hobbyhorsov, od tých začiatočníckych až po profesionálnych s určením na konkrétnu disciplínu. Ak si však neviete vybrať, hobbíka si môžete aj vyrobiť. Ako na to zistíte napríklad na youtube, kde sú rôzne videá, ktoré vás navedú, čo robiť a ani sa nenazdáte a váš vlastný hobbyhorse je na svete. Stačí k tomu dávka kreativity a trpezlivosti. Pokiaľ už svojho hobbíka vlastníte, no zo stajne ste ho ešte nevytiahli, pretože neviete ako začať, aj na to na sociálnych sieťach nájdete nespočetné množstvo videí s presnými technikami a postupmi ako sa o hobbyhorsea starať, ako na ňom sedieť, držať oťaže či uzdu, až po spôsoby jazdy, skoky a rôzne triky.

Jazdiť môžete kdekoľvek a kedykoľvek chcete, ak by ste ale radi vyskúšali v hobbyhorsingu súťažiť, na Slovensku existujú aj rôzne združenia, ktoré sa tomuto športu venujú. Pod záštitou Slovenskej asociácie hobbyhorsingu (SAHH) sú organizované aj súťaže a spolu so svojím hobbíkom sa môžete zúčastniť aj majstrovstiev Slovenska, ktoré SAHH organizuje od roku 2022. Na týchto majstrovstvách sa môže zúčastniť ktokoľvek s chuťou súťažiť a zmerať si sily s tými najlepšími jazdcami nielen zo Slovenska, nakoľko sa tejto súťaže zúčastňujú aj zahraničné jazdkyne, vrátane reprezentantiek z už spomínaného Fínska.

Prečo sme sa hobbyhorsingu rozhodli venovať aj my?

Tento trend neobišiel ani nás vo Wachumbe, a keďže sme vždy hľadali nové možnosti ako rozvíjať deti a držať krok s ich záujmami, tak sme sa rozhodli vyskúšať tento šport spolu s vami. Nikdy sme sa nových vecí nebáli a veľa z táborov, ktoré sú teraz už bežné sme priniesli ako prví na Slovensku. Príkladom môže byť tábor Parkour, Floorball, alebo cyklistický tábor Adventure, ktorý doteraz robíme ako jediní na Slovensku. Teraz sme pre vás vytvorili ďalšiu novinku v podobe tábora plného jazdenia, tréningov, skúšania nových vecí a rôznych workshopov v skupine ľudí, ktorí sú na rovnakej vlnovej dĺžke. Ak chcete začať a neviete ako na to, prípadne nemáte s kým, pridajte sa k nám a hobbyhorsing si môžete vyskúšať v jedinečnej táborovej atmosfére. O tábore sa viac dočítate na tomto linku: