Späť na blog

Aj v čase vysokej inflácie, rodičia najviac investujú do svojich detí.

Rodičom záleží na tom aby sa ich deti rozvíjali a rástli. Rok 2023 bol preto vo Wachumbe historicky najlepší.

  • 13.01.2024
  • 2772

Rodičom záleží na tom aby sa ich deti rozvíjali a rástli. Rok 2023 bol preto vo Wachumbe historicky najlepší.

Ešte žiadny rok nezažilo Wachumbu viac detí, ako v roku 2023. Na predcovidovú úroveň sme sa vrátili už v roku 2022 a v roku 2023 máme rekordný rast o viac ako 30% (viď Finstat). Ďakujeme za to všetkým rodičom, ktorí sa rozhodli pre investíciu, ktorá sa nevráti im, ale ich deťom. Ďakujeme aj všetkým, z takmer 10 tisíc detí, ktorých iskry v očiach, žiarivé úsmevy a odkazy vďaky v táborovej pošte nám boli najkrajšou odmenou a ďalšou motiváciou.

Počas covidu sme neplakali, ale makali. Výsledok sa dostavil.
Roky covidu boli pre všetky cestovky ťažké, no my sme neplakali, ale makali a výsledok sa dostavil. Celé dni sme brainstormingovali a trávili konzultáciami s úradmi, hygienikmi, aby sme mohli deťom garantovať čo najnormálnejšie leto a rodičom čo najlepšie garancie. Výsledkom bolo, že práve Wachumbe verilo cez leto najviac rodičov, nezrušili sme ani jeden turnus a za celé obdobie sme mali len 2 pozitívne prípady. Dva, z viac ako 10 tisíc detí, za dva roky! Náš riaditeľ v tomto období napísal blog, v ktorom ďakuje korone, že ho nakopla a nevyhorel. Prečítajte si ho. Je to presne ten mindset, ktorý je v DNA našej firmy, vďaka ktorému sme tam, kde sme, a ktorý odovzdávame deťom v táboroch. Kombinácia sebahodnoty, psychickej odolnosti a zvládnutých zručností dá deťom náskok do života.

Akoby nemecké prémiové autá boli najpredávanejšie.
Sme trhová anomália. Stali sme sa najväčším organizátorom detských táborov, napriek tomu, že naše tábory patria medzi tie najdrahšie. To je, akoby BMW alebo Mercedes boli predávanejšie, ako Škoda. Konkurencia je tvrdá, trh presýtený množstvom, často aj nelegálnych organizátorov - bez poistenia proti insolventnosti, bez oprávnenia na podnikanie v tejto oblasti (overujte si tieto veci pri výbere tábora, chránite tým hlavne seba a svoje €€), a hoci sme nikdy nemali ambíciu byť najväčší, chceli sme byť hlavne najlepší. Vy - naši klienti (rodičia a deti) ste rozhodli inak, a za to Vám ďakujeme.
Berieme to ako ďalšie potvrdenie toho, že rodičia sa neboja investovať do svojich detí, chcú to najlepšie. Ako potvrdenie toho, že má zmysel ísť viac do hĺbky, byť náročnejší na seba, ale aj na deti v tábore, vyžadovať, ale aj odovzdávať viac. Nielen zabávať, ale aj rozvíjať - dávať deťom do života náskok.

Čísla nastavujú zrkadlo.
Aké boli ohlasy detí a rodičov na rekordnú sezónu 2023?
Celkovú spokojnosť s tábormi ohodnotili na 94%. Pri 30% raste je to úspech, ktorým sa radi pochválime, lebo mať takýto rast a zároveň si držať takéto čísla spokojnosti je ťažké. Často ide objem na úkor kvality, ale nie u nás!
Spokojnosť s našimi animátormi dokonca stúpla z minuloročných 95% na rekordných 97%.
Čo nás obzvlášť teší je stúpajúci rast spokojnosti so stravou - 80% a ubytovaním 83%. Tu sa nám podarilo medziročný rast o 4%. Chápeme, že každé z detí je zvyknuté na inú stravu a táborové ubytovanie nie vždy dorovná pohodlie detskej izby. No práve preto sú tieto čísla pre nás dôležité a aj za miernym 3% rastom je veľa roboty - ladenia správneho jedálnička, hľadanie adekvátnych ubytovacích zariadení, znižovania počtu prísteliek a aj napríklad úplné vynechanie už neadekvátneho štandardu - spoločných spŕch a sociálnych zariadení. Pre sezónu 2024 sa chceme ešte viac zamerať práve na tieto oblasti. Napríklad pripravovať táborové jedálničky spolu s výživovými poradcami, nielen s úradmi verejného zdravotníctva, kde majú už často neadekvátne normy.
Čísla sú to úžasné, čo by iní za také dali. Ale nám to nestačí, my sa chceme čo najviac priblížiť k 100%, aj keď sa to nikdy nepodarí. Každé ďalšie % alebo pol je úspech, za ktorým je veľa roboty. Je to ako precízne brúsiť diamant po mikrometroch k dokonalosti. Sme na seba nároční, sme perfekcionisti, a preto sme tam, kde sme. Preto nám verí najviac rodičov.

Wachumbu tvoria ľudia. Dávame si záležať, aby sme mali tých najlepších.
Väčší obrat, znamená viac klientov a aj viac animátorov. Znamená to aj väčší tlak na ich vzdelávanie a kvalitu. Ešte nikdy sme nemali viac školení a premyslenejší vzdelávací proces ako práve v roku 2023.
Spustili sme vlastný vzdelávací portál, kde naši animátori nájdu ucelené tematické bloky, od základov práce s mládežou, až po náročnejšie témy ako skupinová dynamika, reflexia, sociálna inklúzia…
Získali sme Európsky grant v rámci výzvy Erasmus+ na realizovanie neformálneho vzdelávania. Školenia vedúcich už máme na pravidelnej mesačnej báze. Ako jediný organizátor detských táborov máme viac akreditácii Ministerstva školstva.
Kvalitné a poctivé vzdelávanie animátorov stojí prostriedky. Len za rok 2023 išlo do vzdelávania z našej strany takmer 10000€ + ďalšie prostriedky z EU grantu. To sú spolu desaťtisíce eur, ktoré sa premieňajú na vzdelanejších, zručnejších a kvalitnejších mladých ľudí, ktorí sa starajú aj o Vaše deti. Výsledok? Môžeme sa pochváliť 97% spokojnosťou s animátormi za rok 2023.

Najlepší pomer cena/výkon.
Áno, nie sme najlacnejší (skôr naopak, ako píšeme vyššie). Neohurujeme first moment, či last minute zľavami, ale zameriavame sa hlavne na iné faktory. Napriek tomu, si najviac rodičov vyberá práve Wachumbu. Prečo to tak je? Je to preto, že aj keď si za tábor priplatia, vedia, že u nás dostanú za svoje € najviac. Najlepší pomer cena/kvalita. Áno, mohli by sme urobiť tábory aj lacnejšie, ale museli by sme už zľavovať aj z našej práce. Už by sme nemohli ponúkať najmenší počet detí na vedúceho, množstvo atrakcií a zážitkov už v základnej cene, najlepšie vyškolených animátorov (v odstavci vyššie píšeme koľko to stojí), kvalitné strediská a program na každý tábor pripravovať detailne už rok dopredu. A nie je to tým, že by sme boli nenásytní (na Finstate si ľahko viete porovnať, aké zisky v pomere k obratom máme my a aké konkurencia - keby Wachumba bola na burze, investori by neboli najspokojnejší :) ). Je to tým, že ďaleko najviac prostriedkov investujeme naspäť do firmy, do rozvoja, do vzdelávania, do produktov a v konečnom dôsledku do našich klientov - Vašich detí. Čísla za rok 2023, ale aj roky predtým hovoria, že je to správna cesta.

A čo rok 2024?
Nezaháľame ani jeden deň. Už 2. Januára sme vyrazili na svahy do Nízkych aj Belianskych Tatier. Ako jediní robíme aj takéto zimné tábory! Deti sme naučili lyžovať, snowboardovať a tých skúsenejších zase zdokonalili. Vo februári sa do Tatier vraciame znova. Ak stále váhate, odporúčame vyskúšať – je to pecka! Nikde inde nenájdete v jednom balíku za tak super cenu: All Inclusive ubytovanie, skipasy, lyžovanie s inštruktormi aj program s animátormi.
Ponuku na leto 2024 si môžete pozrieť na stránke, tábory už sú v predaji. Stovky detí si už svoj tábor vybrali a každý deň pribúdajú ďalšie rezervácie. Osvedčené klasiky sme vylepšili o nové výlety/atrakcie a pridali sme zaujímavé novinky, z ktorých máme veľkú radosť – veríme, že sa Vám zapáčia.

Prajeme Vám úspešný rok 2024, nech je plný veselých zážitkov, správnych rozhodnutí, radostných chvíľ strávených s rodinou, ale aj zaslúžený oddych od detí (my sa o nich zatiaľ postaráme) :) .