Späť na blog

Na čo myslieť pri rezervovaní školy v prírode v roku 2022

Na čo nezabudnúť a na čo myslieť pri plánovaní škôl v prírode v roku 2022. Praktické rady učiteľom aj rodičom.

  • 30.03.2022
  • 1789

Na čo nezabudnúť a na čo myslieť pri plánovaní škôl v prírode v roku 2022. Praktické rady učiteľom aj rodičom.

Na čo nezabudnúť a na čo myslieť pri plánovaní škôl v prírode v roku 2022. Praktické rady učiteľom aj rodičom.

Tak sme sa dočkali! Opatrenia sa uvoľňujú (posledná fáza uvoľňovania má prísť koncom Marca), vyučovací proces a režim (nie len) na školách sa vracia do normálu. Platí to aj pre školy v prírode, ktoré sa po 2 ročnej prestávke budú môcť organizovať už aj na jar. Je teda na čase vrátiť žiakov nie len do škôl, ale aj do škôl v prírode!

To, aký veľký význam majú školy v prírode práve v tomto roku, sme už písali v inom blogu. Teraz vám chcem dať niekoľko praktických rád, na čo myslieť pri výbere školy v prírode. V tomto špecifickom období po korone sa oplatí myslieť aj na detaily, ktoré by vás inokedy nenapadli.

1. Výber organizátora (overený partner, referencie, história, finančná stabilita):

Venujte viac času a podrobnejšie si overte organizátora školy v prírode. Zistite si informácie typu: Má skúsenosti s organizovaním takýchto pobytov? Vie ich podložiť referenciami? Má podnikateľskú históriu v tejto oblasti? Veci, ktoré boli samozrejme 2 roky dozadu, je dobré si teraz overiť. Pandémia zatriasla celým podnikateľským prostredím. Mnohé subjekty zanikli, zmenili majiteľov, možno aj vznikli nové. Vami overené zariadenie, organizátor už nemusí existovať, alebo mohol zmeniť majiteľa, ktorý nemá skúsenosti s týmito druhmi pobytov. Tiež je užitočné overiť si finančnú situáciu organizátora (napríklad cez stránku www.finstat.sk). Radšej v predstihu sa uistiť, že tam nie sú dáke finančné problémy, ktoré by sa mohli odraziť na kvalite dodaných služieb. Prežil pandémiu bez veľkých strát? Je finančne zodpovedný a stabilný?

Vo Wachumbe sa napríklad môžeme pochváliť 15 ročnými skúsenosťami, tisíckami spokojných rodičov, detí aj pedagógov a stabilnou finančnou situáciou aj počas korony.

2. Skúsenosti a know-how s organizovaním detských pobytov

Námorníci majú také príslovie, že “skúseného kapitána najlepšie spoznáte v zlom počasí”. My veríme, že pandémia a obmedzenia a teda “zlé počasie” už skončilo, no dobrého kapitána sa vždy oplatí mať pri sebe. Vyberte si pre to organizátora, ktorý má skúsenosti s detskými skupinovými pobytmi - najlepšie aj počas korony. Vie ako funguje ich organizácia, režim, financovanie a má aj skúsenosti s nastavovaním hygienických opatrení a komunikáciou s RÚVZ. V prípade potreby vie zabezpečiť kvalifikovaných animátorov, zdravotníka, dopravu a ďalšie služby potrebné pre bezproblémový chod škôl v prírode. Dobrým výberom “kapitána” šetríte čas sebe a doprajte lepšie zážitky žiakom.

Vo Wachumbe máme najväčšie skúsenosti s organizáciou detských pobytov aj počas korony. Len za roky 2020-2021 sme bezpečne realizovali pobyty pre takmer 8 tisíc detí. Ako jeden z najväčších organizátorov na trhu, sme stabilne v komunikácií s Ministerstvom školstva aj Úradom regionálneho zdravotníctva, konzultovali a pripomienkovali sme opatrenia pre letné tábory, aktívne stupovali do diskusie o ich bezpečnej realizácií. Našu kvalifikáciu a know-how potvrdzuje aj akreditácia Ministerstva školstva.

3. Fungoval organizátor aj počas korony (aj keď obmedzene), alebo sa po 2 rokoch prebral k životu?

Predstavte si, že sadnete do auta s ktorým sa pravidelne jazdí, udržiava a servisuje. A teraz sadnete do auta, ktoré sa 2 roky nepohlo z parkoviska. Ktoré podľa vás pôjde lepšie? A s podnikaním je to to isté. Ak organizátor dokázal aspoň v obmedzenej podobe fungovať aj počas pandémie, znamená to, že je oveľa lepšie pripravený na “rozbeh” po jej skončení. Má zabehnuté procesy fungovania, stabilných zamestnancov, dodávateľov a všetko nachystané na plnú prevádzku. Je veľká šanca, že takýto organizátor bude poskytovať oveľa lepšie služby, ako niekto kto nanovo otvoril a teraz zháňa cez inzerát kuchára.

Vo Wachumbe sa môžeme pochváliť najmenším prepadom tržieb počas korony z pomedzi všetkých detských cestovných kancelárii (zdroj finstat). Počet detských klientov v táboroch nám dokonca za roky 2020 a 2021 narástol o 20%. Aj preto môžeme tvrdiť, že v ťažkých časoch najviac detí a rodičov verilo práve Wachumbe.

4. Poistenie proti insolventnosti.

Poistenie organizátorov proti krachu, o ktorom sa až do prepuknutia pandémie veľa nehovorilo, no ukázala sa jeho dôležitosť. Škola v prírode je vo svojej podstate zájazd (podobne ako dovolenka v Turecku), počas ktorého čerpáte služby ubytovnia, stravovanie, animačný program… Každý organizátor, ktorý takýto produkt ponúka musí byť zo zákona poistený proti insolventnosti/krachu. Znamená to, že keby sa organizátorovi nebodaj niečo stalo a skrachoval by, vy o svoje peniaze neprídete. Práve keď vypukla pandémia sa ukázala dôležitosť takéhoto poistenia a hlavne nie všetci organizátori ho mali. Keď sa odstali do finančných problémov, ich klienti nemali istotu, že o svoje peniaze neprídu. Poistenie insolventnosti by mala byť jedna z prvých vecí, ktoré si treba overiť pre rezervovaní pobytu, ako pri plánovaní školy v prírode, tak aj pri výbere rodinnej dovolenky!

Wachumba ck má jedno z najvyšších poistení proti insolventnosti z pomedzi všetkých organizátorov detských pobytov, až do výšky 300€ eur.

5. Poistenie a garancie proti Covidu

To, že skončila pandémia, neznamená, že skončil aj COVID. S covidom sa musíme naučiť žiť a brať ho ako ďalšiu z možných nepríjemných chorôb, ktoré môžu ovplyvniť nástup na školu v prírode. Uistite sa, aké podmienky má vami vybratý organizátor, v prípade, že daktoré deti nebudú môcť nastúpiť na školu v prírode, prípadne by, nebodaj, išla celá trieda do karantény. Taktiež sa uistite, že poskytuje cestovné poistenie, ktoré kryje aj storno pobytu v prípade covidu.

Wachumba ck, ponúka najsilnejšie možné  AntiCovid garancie vrátene vrátenia € a bezplatnej zmeny termínu. Taktiež naše cestovné poistenie kryje aj nenastúpenie na pobyt v prípade covidu.

6. Garancia cien v dobe rýchlej inflácie.

Prudký rast cien koncom roka 2021 a začiatkom 2021 zaskočil zrejme všetkých. O to ťažšie je teraz garantovať ceny aj pol roka dopredu. V prípade škôl v prírode, cenu môže ovplyvňovať najmä rast cien potravín, pohonných hmôt a ceny práce. Veľkí a overení organizátori vedia v takýchto časoch odolať chvíľkovým cenovým výkyvom a nepremietnuť tento rast do koncových cien. Overte si, či váš organizátor nemenil ceny, prípadne či vaša zmluva neobsahuje inflačnú doložku, ktorá by mohla navýšiť konečnu cenu školy v prírode.

Vo Wachumbe sme dokázali udržať ceny škôl v prírode rovnaké ako v roku 2021 (školy v prírode už od 92€) a dokonca vieme ponúknuť našim klientom aj výhodné last moment zľavy.

Prajeme vám, aby zvyšok školského roka už nekomplikovali žiadne opatrenia, úspešný návrat do normálu a tešíme sa, že sa stretneme na jednej zo škôl v prírode. Veď na výber máme viac ako 20 krásnych stredísk.

Pozrite si celú ponuku škôl v prírode 2022.

Zistiť viac