Späť na blog

Ako prebieha škola v prírode s animačným programom

Školy v prírode s animačným programom sú čoraz populárnejšie a pre väčšinu škôl už samozrejmosťou. S možnosťou...

  • 20.03.2020
  • 7005

Školy v prírode s animačným programom sú čoraz populárnejšie a pre väčšinu škôl už samozrejmosťou. S možnosťou čerpania štátnych príspevkov, si túto formu školy v prírode objednávajú aj školy, ktoré ju predtým nevyužívali. Ak je Vaša škola tento prípad alebo ste ešte neboli v škole v prírode s Wachumbou a zaujíma Vás, ako bude pobyt prebiehať, nasledujúce riadky sú práve pre Vás.

Na začiatku musíte mať presne jasno v tom, za čo si priplácate, nakoľko rôzne CK majú rôzne formy animačného programu pre školu v prírode. S Wachumba animačným programom získate pre svoju školu tieto výhody:

  • animačný program je postavený na prvkoch zážitkovej pedagogiky, má vždy hlbší edukačný význam, je prispôsobený veku detí (zvlášť pre škôlkarov, prvý a druhý stupeň ZŠ). Takto deti hravo nadobudnú užitočné informácie a vedomosti počas zábavy v prírode.
  • maximálne 15 detí na jedného animátora, pri menších skupinách sú vždy aspoň 2 animátori, ktorí sú počas celého pobytu ubytovaní priamo v stredisku a sú Vám kedykoľvek k dispozícii.
  • každý animátor prechádza Wachumba školením,  (ktoré je prispôsobené aktuálnemu animačnému programu) „animátor škôl v prírode“ a je držiteľom osvedčenia „základy animovania zážitkových pobytov“.
  • animátori zabezpečujú zábavno-edukačný animačný program a pomáhajú s denným režimom  (budíček, rozcvička, stravovanie, večierka, organizovanie výletov a vychádzok do okolia).
  • flexibilný rozvrh animačného programu – štandardne animačný program prebieha v poobedných a večerných hodinách, no po dohode s animátormi je možnosť program presunúť na doobedie, prípadne roztiahnuť na celý deň. Je to len na Vás. Počas dňa sa venujeme vzdelávaco-zábavnému programu plného pohybu, hier, tvorivých dielničiek a na večernom programe si spolu zatancujeme naše Wachumba tance a zažijeme večer plný zábavných hier, kvízov a smiechu.
  • spolu s animačným programom získavate aj kompletné materiálne i technické zabezpečenie (športové pomôcky, výtvarné pomôcky, zvukovú aparatúru), ktoré môžete počas školy v prírode využívať.
  • každé dieťa dostane Wachumba tričko a šiltovku, už na začiatku pobytu, ako aj Wachumba triednu kroniku, do ktorej si môžete s detmi celý príbeh školy v prírode zaznamenať.
  • Animátori zabezpečujú počas pobytu fotodokumentáciu, ktorú Vám po skončení školy v prírode zašleme.

Ako vyzerá typická Wachumba škola v prírode s animačným programom?

1. deň: príchod, ubytovanie, zoznámenie sa medzi sebou a s okolím.

Keď s nadšením dorazíte do svojej školy v prírode, tak tam na Vás už čakáme my - usmievaví Wachumba animátori. Spoločne sa predstavíme, pomôžeme s ubytovaním, vybaľovaním a s pani učiteľkami si prejdeme denný režim, náš plán animačného programu a zistíme Vaše predstavy, aby sme ich vedeli zakomponovať do programu. Uistíme sa či má niekto narodeniny, meniny, popýtame sa viac o deťoch, čo ich baví a zaujíma. Zdravotník si zatiaľ preberá lieky, kontroluje dokumentáciu, robí si prehľad o deťoch a ich zdravotnom stave.

Animačný program začne hneď po obede, kedy si už v kostýmoch preberieme všetky deti doplna nabité energiou, ako to už na školách v prírode býva. Hravo sa s nimi zoznámime a rozprestrieme pred nimi tajuplný príbeh, v ktorom sme sa náhle všetci ocitli. Zahráme sa hry na odbúranie ľadov, hanblivosti, zoznámime sa s okolím, vytvoríme si tímové identity a pripravíme sa na večerné pasovanie do príbehu Vašej školy v prírode.

2-4. deň: škola v prírode je v plnom prúde.

Dni utekajú a my si užívame školu v prírode. Každé ráno sa zobudíme na zábavnú rozcvičku, ktorou privítame deň. Chodíme na výlety do okolia, učíme sa s pani učiteľkami a ponárame sa čoraz viac do rozprávkového príbehu plného rôznych hier a aktivít.

Hry sú stavané na princípe rovnovážneho zaťaženia fyzickej kondície, impulzov pre rozvoj tvorivosti, rozmýšlania a dostatku oddychu. Pestro sa striedajú náročnejšie pohybové hry so zaujímavými súťažami, pokojnejšími aktivitami a silnými atmosférickými hrami. Pani učiteľky to všetko so záujmom sledujú, z bezprostredného zapojenia sa do hier, spoza stola s kávičkou...

Každý večer nás čakajú Wachumba tance, zábavné aktivity, hry a rôzne kvízy.

Deň vždy spoločne ukončíme slávnostným večerným snemom. Je to dôležitá a takmer neodmysliteľná chvíľa, nabitá očakávaním, kedy sa vyhodnotí celý deň, rozdelia sa body za súťaženie, prečíta sa pošta, znova sa nájdu stratené veci a pomaly sa pripravíme na večierku alebo nočnú hru. Posledný večer sa na záverečnom sneme vyhodnotí celá škola v prírode, vyhlásia sa najlepší, rozdajú odmeny, veľký potlesk a veľká párty.

5. deň: lúčenie sa.

Autobus príde, všetci sa navzájom vyobjímajú, s pomocou našich vedúcich sa naložia na palubu a vydajú sa na cestu. O niekoľko dní Vám ešte prídu od nás fotky, aby ste mohli intenzívnejšie na celý zážitok spomínať. Škola v prírode sa skončila, už zostáva len naplánovať, kam sa vydať znova o rok.

Unity, Respect, Wachumba!

Pozrite sa aktuálnu ponuku škôl v prírode.

Zistiť viac