Späť na blog

Čo môžem spraviť doma pre zdravšie životné prostredie?

Využime voľný čas doma na zlepšenie nášho životného prostredia.

  • 21.06.2023
  • 4331

Využime voľný čas doma na zlepšenie nášho životného prostredia.

Ako bolo vidieť na záberoch z vesmíru, odstavenie továrni, spojené so šírením koronavírusu, pomohlo zlepšiť ekologickú situáciu na našej planéte. Dá sa povedať, že sa naša planéta môže na chvíľu nadýchnuť bez potreby “ochranného rúška” pred škodlivými emisiami.

Karanténa zasahuje každého z nás. Počet dní, ktoré trávime doma sa postupne zvyšuje.

Na situáciu, ktorá sa okolo nás deje, môžeme pozerať ako na príležitosť. Využime teda aj my túto karanténu ako príležitosť urobiť niečo dobré pre prírodu. Veľa možností na to máme práve vo svojom domove.

Nižšie vám ponúkame niekoľko typov, ako efektívne využiť čas strávený doma a znížiť dopad na životné prostrenie, ktorý každodenne vytvárame.

1. Separovanie - prípadne opätovné použitie odpadu. Ak ste doteraz ešte nezačali so separovaním, využite čas, že ste doma a vytvorte si okolo seba na to podmienky.

Základné veci, ktoré separujeme sú plasty a zložené obaly (do tej istej nádoby môžete pridať aj sklo a kovy, ak nemáte v blízkosti špecializované kontajnery). Aj napriek tomu, že plastový odpad nie je možné zrecyklovať, jeho roztriedením uľahčíme následné uskladňovanie či likvidáciu.

Ak máte záhradu, vhodným riešením je zriadenie kompostéra. Kompost si však môžete zriadiť aj v paneláku.

Vytriedený papier takisto nemusíte vyhadzovať, ale môžete použiť napr. na výrobu papierových brikiet na kúrenie.

2. Nájdite si čas opraviť pokazené veci, ktoré vám už dlhšie ležia v skrini alebo šuflíku. Teraz je tiež čas na prišitie si chýbajúcich gombíkov, zašitie dier, či prišitie záplat na oblečenie, ktoré ste si odložili na neskôr.

3. Predajte vaše nepoužívané a už nechcené veci. Keďže počas karantény nechodíte toľko medzi ľudí, urobte si čas na pretriedenie starých vecí, ako napríklad oblečenia, z ktorého ste vyrástli, či zariadnení, ktoré už máte nové, alebo prečítaných kníh, či športových vecí, ktoré už nebudete používať. Stačí urobiť pár dobrých fotiek, stanoviť si cenu a pridať veci na internetový bazár. Nestojí to veľa námahy a možno budete prekvapený záujmom. Nový majitelia nájdu veciam nové využitie a vy zarobíte nejaké peniaze.

4. DIY, či handmade výrobky - šetreniu prírody určite prispeje aj to, ak si niektorú vašu kozmetiku vyrobíte sami. Nájdete tu napríklad mydlá, krémy, balzamy na pery, deodoranty, či repelenty. Prírode určite prospejete, ak si vyrobíte aj látkové obaly na potraviny (napr. recyklované zo starých záclon), vďaka ktorým obmedzíte vašu produkciu plastov. Výroba nie je náročná a výsledok dosiahnete s použitím pomerne bežných surovín. Táto kreatívna aktivita dokonca pôsobí ako relax a budete si istý zložením výrobkov a teda tým, čo na svoje telo aplikujete.

5. Pestovanie si vlastných byliniek je našou poslednou radou. Čerstvé bylinky z obchodu sú drahé a keď ich ľudia neskonzumujú do týždňa, väčšinou ich vyhodia. A pritom pestovať si vlastné bylinky je veľmi jednoduché aj bez záhrady v domácich kvetináčoch za oknom, či na balkóne. 

Veríme, že niektoré tieto rady využijete a urobíte tak svoje najbližšie životné prostredie okolo seba o čosi zdravším.

Pozri sa aktuálnu ponuku táborov.

Zistiť viac

 

 

Tábory, ktoré vás môžu tiež zaujímať