Späť na blog

Máme pre vás tipy ako stráviť efektívny a pohodový čas s rodinou.

Homeoffice či online vzdelávanie je príležitosť spraviť niečo pre seba aj svoju rodinu.

  • 02.11.2020
  • 1699

Homeoffice či online vzdelávanie je príležitosť spraviť niečo pre seba aj svoju rodinu.

Na obmedzenia v školách si naše deti veľmi ľahko zvykli. Paradoxne žiaci 1. stupňa to ani nevnímajú ako nejakú nepríjemnú zmenu. Jednoducho to berú, že je to tak, tak škola teraz funguje a dokonca dodržiavanie opatrení, ako napr. nosenie rúšok, dezinfikovanie lavíc a častejšie umývanie rúk ich baví.

My ako rodičia sa snažíme v práci dohnať zameškané z obdobia prvej vlny, zvykáme si na nový systém práce či hľadáme spôsoby ako byť čo najefektívnejší na homeoffice.

No skúsme spoločne aj v takejto neľahkej situácii nájsť niečo pozitívne. A tým myslíme možnosť užiť si čas spoločne, ako RODINA.

Zábavu, hry či rôzne aktivity potrebujú deti aj naďalej. A potrebujú aj nás, rodičov. Ak by ste sa teda predsa len rozhodli niečo podniknúť s vašimi deťmi, tak sme si pre vás pripravili zopár tipov ako si spoločne užiť túto neľahkú situáciu, byť s rodinou a zároveň si oddýchnuť:

Spoločne si čítať knihu, vyrábať veci z papiera, stavať lego, maľovať maľovanky, pozrieť si rozprávku alebo obľúbený film – podľa toho, aké staré deti máte. Spoločne strávený voľný čas s deťmi je dnes vzácnosťou a práve teraz, nás rodičov, deti potrebujú mať pri sebe.

Aj keď vyučovanie už na základných školách prebieha, to však neznamená, že si s deťmi nemôžete niečo z učiva zopakovať. S mladšími sa môžete zahrať na školu s ozajstnými úlohami, roly učiteľa a žiaka si môžete vymeniť a vyučovacie predmety prispôsobiť tomu, čo chcete s deťmi zopakovať alebo prebrať. So staršími sa môžete zahrať aj na vedcov – urobiť nejaké fyzikálne pokusy, inšpiráciu nájdete v knihách pre malých vedcov aj na internete. Takto máte aj pod kontrolou ako dieťa v škole napreduje a čo práve na jednotlivých predmetoch preberajú.

Louvre, Britské múzeum či Metropolitné múzeum umenia v New Yorku ponúkajú online prehliadky, vydajte sa na ne spoločne.

Deti vám môžu pomáhať aj pri bežných aktivitách, pri ktorých si užijete veľa zábavy. Uvarte spolu obed, upečte koláč. Pustite si k tomu obľúbenú hudbu alebo si spoločne zaspievajte, deti si takéto kuchynské práce veľmi užijú. Nebojte sa aj vy deti požiadať o pomoc, lepšie si uvedomia, že aj vy ste iba ľudia.

Hra je pre deti veľmi dôležitá. Rozvíja ich osobnosť, predstavivosť, sústredenosť, slovnú zásobu, niekedy aj matematické schopnosti. Prispôsobte ju veku a záujmom dieťaťa. Z tých starších je stále obľúbené pexeso, človeče, žolík, dáma, šach, hry na papieri ako meno, mesto, zviera, vec, šibenica, logik. Z novších sú to napr. aktivity, monopoly, dostihy, pamäťové karty, dobble a podobne. Veď predsa aj my rodičia sa radi hráme a takto venovaný čas deťom prospieva v neposlednom rade aj vzájomnej dôvere.

Pohyb na čerstvom vzduchu posilňuje imunitu a je nevyhnutný aj pre psychickú pohodu. Ak máte tú možnosť, vyberte sa teda na prechádzku do prírody, prípadne na bicykel a ak by ste chceli vašu spoločnú prechádzku či malú turistiku oživiť a deťom darovať jedinečné zážitky, naším esom v rukáve je vždy GEOCACHINGTajné skrýše a poklady má rád predsa každý a ešte k tomu po úspešnom nájdení takéhoto pokladu sa v tele vyplavuje dopamín - jeden z dôležitých hormónov šťastia 😊

A už keď sme pri tých hormónoch šťastia. Najznámejšie sú endorfín a serotonín. Tie sa v tele vylučujú pri pohybe. Môžete si zatancovať, ale pokojne dať aj klasický tréning na precvičenie celého tela – drepy, kľuky, brušáky... Ak bývate v dome, tak si vyjdite na záhradu kopať loptu alebo len tak hádzať. Jednoducho, pohyb nás robí šťastnými a po hodinách venovaných práci nám určite padne vhod.

Postavte s deťmi bunker. Alebo ich nechajte zariadiť si skrýšu na netradičnom mieste, napríklad v šatníku. Aj takáto drobná sranda je pre deti zážitkovým učením, pri ktorom spoznajú zákon statiky či priestorové videnie.

Vytiahnite staré fotoalbumy a fotky z výletov. Ak deti niečo ocenia, tak pozerať si zábery, kde nájdu samé seba.

Hrajte schovávačky. A občas nechajte vaše deti stratiť sa a tento moment využite len a len pre seba a pochutnajte si na dobrej káve.

 

Pozrite si celú ponuku škôl v prírode 2021.

Zistiť viac